Mazanec

02.03.2011 11:09

2+

 

Hrníčkový mazanec

 
Autor: Recepty Zařazení: Pokrmy, Sladké
 
 
Ingredience
Polohrubá mouka 3 hrnek
Hladká mouka 1 lžička
Cukr krupice 5 lžíce
Máslo 1/3 kostka
Droždí 3/4 kostka
Mléko 3/4 hrnek
Žloutek 1 ks
Sůl  
Vanilkový cukr 1 balíček
Citronová kůra  
Rozinky 3 lžíce
Vejce  
Mandle  
 

Postup přípravy:

Obtížnost Středně obtížné
 

Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu.

Namočím rozinky. Do pekárny dám vlažné mléko, rozdrobím droždí, přidám 1 lžíci cukru, promíchám a posypu lžičkou hladké mouky. Zapnu program těsto. Rozehřeju máslo, smíchám mouku se zbylým cukrem i vanilkovým, solí a citronovou kůrou. Jakmile pekárna začne míchat, vsypu mouku, přileju máslo a žloutek. Po zvukovém signálu přidám okapané rozinky.

Po doběhnutí programu na vále udělám 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem nechám ještě kynout (asi 45 min). Potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu mandlemi a dám péct. Peču v předehřáte troubě na 190 °C 15 min., poté snížím na 150 °C a dopékám 30 minut.

Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou. Dělám již několik let a vždy se povede.

—————

Zpět