2+
Polohrubá mouka | 3 hrnek |
Hladká mouka | 1 lžička |
Cukr krupice | 5 lžíce |
Máslo | 1/3 kostka |
Droždí | 3/4 kostka |
Mléko | 3/4 hrnek |
Žloutek | 1 ks |
Sůl | |
Vanilkový cukr | 1 balíček |
Citronová kůra | |
Rozinky | 3 lžíce |
Vejce | |
Mandle |
Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu.
Namočím rozinky. Do pekárny dám vlažné mléko, rozdrobím droždí, přidám 1 lžíci cukru, promíchám a posypu lžičkou hladké mouky. Zapnu program těsto. Rozehřeju máslo, smíchám mouku se zbylým cukrem i vanilkovým, solí a citronovou kůrou. Jakmile pekárna začne míchat, vsypu mouku, přileju máslo a žloutek. Po zvukovém signálu přidám okapané rozinky.
Po doběhnutí programu na vále udělám 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem nechám ještě kynout (asi 45 min). Potřu rozšlehaným vajíčkem, posypu mandlemi a dám péct. Peču v předehřáte troubě na 190 °C 15 min., poté snížím na 150 °C a dopékám 30 minut.
Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou. Dělám již několik let a vždy se povede.
—————